Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 09:32

Νόμιμη η τακτοποίηση αυθαιρέτων δήλωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Δημ. Χριστοφιλόπουλου

1

Ακόμη κι αν ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν σημαίνει ότι οι νομιμοποιητικές πράξεις που θα έχουν γίνει μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης ακυρώνονται: Αυτό είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος, σε δηλώσεις του το Σάββατο στην Καλαμάτα, στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή Δημήτρη Χριστοφιλόπουλου με τίτλο “Παρεμβάσεις στο δομημένο περιβάλλον - Τόμος Α' Τροποποιήσεις Ρυμοτομικών Σχεδίων”.

 

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας προσδιόρισε μέσα στο επόμενο τρίμηνο τη δημοσίευση της απόφασης, που θα κρίνει αν ο πρόσφατος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση είναι αντισυνταγματικός. Και παρά τις διάφορες παραλλαγές με τις οποίες εμφανίζεται η απόφαση στον Τύπο, ο κ. Μενουδάκος σημείωσε ότι «για να υπάρξει απόφαση θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί, ώστε να δει κανείς και το σκεπτικό της». Είπε ωστόσο πως «όσο μπορώ να μιλήσω για μια απόφαση η οποία δεν έχει βγει, αλλά και με βάσει αυτά που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, ανατρέπεται η διαδικασία αλλά δεν ανατρέπονται οι πράξεις που έχουν ολοκληρωθεί. Δηλαδή, εάν θεωρηθεί ο νόμος αντισυνταγματικός δεν σημαίνει ότι ακυρώνονται όλες οι πράξεις οι οποίες βγήκαν βάσει αυτού του νόμου, εκτός και αν κάποιος προσβάλει την συγκεκριμένη πράξη». Και ξεκαθάρισε πως «μια πράξη που δεν έχει προσβληθεί στο ΣτΕ δεν κινδυνεύει από μόνη της».

Εκτός από τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο, σχετικά με το βιβλίο του καθηγητή Δημήτρη Χριστοφιλόπουλου μίλησαν ακόμη ο καθηγητής Χωροταξίας-Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Οικονόμου και ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Μπουγάς. Το βιβλίο “Παρεμβάσεις στο δομημένο περιβάλλον – Τόμος Α' Τροποποιήσεις Ρυμοτομικών Σχεδίων” αποτελεί τον πρώτο τόμο της νέας μελέτης του συγγραφέα - καθηγητή, η οποία έχει ως αντικείμενο τη νέα κατεύθυνση του Αστικού Σχεδιασμού.

Ο δεύτερος τόμος, που ετοιμάζεται, θα αναφέρεται στις αναπλάσεις αστικών περιοχών. Θα ακολουθήσει και ο τρίτος τόμος ο οποίος θα αφορά τα Σχέδια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Αστικών Περιοχών (ΣΧΟΑΠ).

Οι δύο πρώτοι τόμοι περιορίζονται στα χωρικά (φυσικά) στοιχεία της πόλης (δρόμοι, πλατείες, κτήρια κ.λπ.) για την ικανοποίηση των αναγκών της (αισθητική, περιβάλλον κ.λπ.) ενώ ο τρίτος τόμος, εναρμονισμένος με τη βιώσιμη ανάπτυξη, αφορά και την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών. Δηλαδή δεν περιορίζεται μόνο στα περιβαλλοντικά προβλήματα (περιβαλλοντική αειφορία) αλλά περιλαμβάνει και την κοινωνική αειφορία (απασχόληση, κοινωνικός αποκλεισμός κ.λπ.). Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/25821

Γράφτηκε από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.