Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 09:29

Νόμπελ Χημείας για την προσομοίωση χημικών αντιδράσεων

1

Με το βραβείο Νόμπελ Χημείας τιμήθηκαν την Τετάρτη ο Μάρτιν Κάρπλους, ο Μάικλ Λίβιτ και ο Αριέχ Βαρσέλ «για την ανάπτυξη μοντέλων πολλαπλών κλιμάκων για την κατανόηση περίπλοκων χημικών συστημάτων», όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών. Oι τρεις επιστήμονες «κατέστησαν δυνατό να χαρτογραφηθούν τα μυστήρια της χημείας με τη χρήση υπολογιστή».

Ο 83χρονος Μάρτιν Κάρπλους, αμερικανο-αυστριακός καθηγητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο 66χρονος Μάικλ Λίβιτ, αμερικανο - βρετανός καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ο 72χρονος Αριέχ Βαρσέλ, αμερικανο - ισραηλινός καθηγητής χημείας και βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, «θεμελίωσαν τα ισχυρά προγράμματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε χημικές διαδικασίες» όπως ανέφερε η Επιτροπή.
«Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή που αντικατοπτρίζουν αυτά τα οποία συμβαίνουν στην πραγματική ζωή έχουν κρίσιμη σημασία για τις περισσότερες προόδους που έχουν γίνει στη χημεία σήμερα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.
Το έργο των τριών επιστημόνων έπαιξε σημαντικό ρόλο σε διαδικασίες όπως στο σχεδιασμό φαρμάκων. «Οι χημικές αντιδράσεις γίνονται με την ταχύτητα του φωτός• τα ηλεκτρόνια πηδούν από ατομικό πυρήνα σε ατομική πυρήνα και κρύβονται από τα μάτια των επιστημόνων», ανέφερε η Επιτροπή, εξηγώντας τη σημασία του έργου τους, που συμβάλλει στην κατανόηση και την πρόβλεψη των χημικών αντιδράσεων.
Ο Αριέχ Βαρσέλ δήλωσε ότι ένιωσε «εξαιρετικά καλά» για τη βράβευσή του. «Αυτό που κάναμε ήταν να αναπτύξουμε ένα μοντέλο για το πώς δουλεύουν στην πραγματικότητα οι πρωτεΐνες. Είναι σαν να κοιτάς ένα ρολόι και μετά να βλέπεις το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα», είπε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών. 
Ο Μάρτιν Κάρπλους έχει διπλή αμερικανική και αυστριακή υπηκοότητα και διατηρεί, πέραν της μόνιμης έδρας του στο Χάρβαρντ, θέση καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Ο Μάικλ Λίβιτ, γεννημένος στη Νότια Αφρική, αμερικανός και βρετανός υπήκοος, είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. 
Οι τρεις επιστήμονες θα παραλάβουν το βραβείο σε ειδική τελετή στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Πηγή: enet.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.