Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 10:14

Σήμερα εκπνέει η Προθεσμία Υπαγωγής στους Νόμους περί Αυθαιρέτων (4014) και Ημιυπαίθριων Χώρων (3843)

1

Σήμερα λήγουν οι προθεσμίες που αφορούν τη δυνατότητα νέων υπαγωγών στο νόμο 4014/2011 για τα αυθαίρετα και όλες τις διαδικασίες του νόμου 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους χώρους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ με ημερομηνία 22.5.2013, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση καθώς το υπουργείο ολοκληρώνει την επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στην δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και το 

περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το οποίο αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται ήδη διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του Νόμου 4014/2011, ή άλλων προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του Νόμου 4014/2011 θα καλυφθούν από τις διατάξεις του νέου νόμου, χωρίς την καταβολή νέου παραβόλου και με συμψηφισμό των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας, όπως αναφέρει το υπουργείο, θα μπορέσει το Κράτος να αποκτήσει πλήρη εικόνα του δομημένου χώρου, ώστε να προχωρά αποτελεσματικά ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και να διασφαλίζεται ο πλήρης και διαρκής έλεγχος της ασφάλειας και νομιμότητας των κατασκευών.

Όπως αναφέρει και το ΤΕΕ, μετά την σημερινή ημέρα, δεν θα γίνονται αποδεκτές από το σύστημα διαχείρισης του ν. 4014/2011, πληρωμές Τελών Υπαγωγής (Παραβόλων) τα οποία θα έχουν καταβληθεί σε Τράπεζα μετά την 31/5/2013, ανεξάρτητα από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους.

Οι υπόλοιπες πληρωμές Ειδικών Προστίμων (Εφάπαξ και Δόσεων), καθώς και οι λοιπές διαδικασίες θα εκτελούνται κανονικά.

Εκπνέει η Προθεσμία για Υπαγωγή στους Νόμους περί Αυθαιρέτων και Ημιυπαίθριων Χώρων

Πηγή: www.buildnet.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.