Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 12:25

Θερμομονωτικά Υλικά

1

1) Εξηλασμένη πολυστερίνη
Η εξηλασμένη πολυστερίνη προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι μη ανακυκλώσιμο υλικό και η παραγωγή της είναι ενεργοβόρος (450-850 KWh/μ3). Εκπέμπει τοξικά πτητικά αέρια στο περιβάλλον, όπως χλωροφθοράνθρακες και πεντανίου τα οποία καταστρέφουν τη στοιβάδα 

του όζοντος και ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έχει επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου διότι από το υλικό αυτό διαφεύγουν ουσίες νευροτοξικές οι οποίες ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις. Σε περίπτωση πυρκαγιάς παράγονται τοξικά βρωμιούχα αέρια, εξαιτίας των ουσιών που περιέχει για την καθυστέρηση εκδήλωσης πυρκαγιάς. 

2) Πολυουρεθάνη
Η πολυουρεθάνη προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελεί μη ανακυκλώσιμο υλικό και η παραγωγή της είναι ενεργοβόρος (1.000 KWh/m³ έως και 1.200 KWh/m³). Επίσης εκπέμπει τοξικά πτητικά αέρια στο περιβάλλον τα οποία καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος και ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το υλικό αυτό απελευθερώνει στο περιβάλλον (εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου) ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Σε περίπτωση πυρκαγιάς παράγεται κυάνιο, ουσία ιδιαίτερα τοξική. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαπνοής του κτιρίου.
3) Υαλοβάμβακας / πετροβάμβακας
Ο υαλοβάμβακας προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (εκτός της ύαλου) αλλά τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται είναι άφθονα στη φύση (άμμος, κ.λ.π.). Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα υλικά η παραγωγή του δεν είναι ενεργοβόρος (150 KWh/m³ έως 250 KWh/μ3). Μόλυνση προκαλείται μόνο στις μονάδες παραγωγής (λόγω του διοξειδίου του άνθρακα) και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του. Το διεθνές κέντρο για την έρευνα του καρκίνου το κατατάσσει στα εν δυνάμει καρκινογόνα υλικά που επιδρούν στον άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Σε αντίθεση με τις ίνες αμιάντου, οι ίνες των υλικών αυτών δε διαχωρίζονται κατά το μήκος τους, αλλά σπάνε κάθετα στη μάζα τους και η επικινδυνότητά τους έγκειται στις διαστάσεις τους. Στη Γερμανία απαγορεύτηκε η χρήση του σε δημόσια κτίρια και στα μικρότερα έργα επιτρέπεται μόνο όταν στεγανοποιηθούν απόλυτα.
4) Περλίτης
Ο περλίτης προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με μεγάλη όμως διαθεσιμότητα στη φύση. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα υλικά η παραγωγή του δεν είναι ενεργοβόρος (230 KWh/m³). Το υλικό αυτό ανακυκλώνεται μερικώς. Ο περλίτης (ηφαιστειακής προέλευσης), δεν απελευθερώνει τοξικές ουσίες, κατά τη χρησιμοποίησή του. Προσοχή όμως στη χρησιμοποίησή του σε σύνθετες κατασκευές με σιλικόνες και πολυουρεθάνη. Σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν απελευθερώνει τοξικά αέρια. Γενικά προτείνεται ως ένα καλό θερμομονωτικό υλικό.
5) Το Ερακλίτ 
Γενικά είναι ένα αποδεκτό θερμομονωτικό υλικό. Είναι εύκολα ανακυκλώσιμο και απαιτεί λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή του σε σχέση με τα άλλα υλικά. Όλα τα υλικά στα οποία ανήκει και το Ερακλίτ δεν παρουσιάζουν προβλήματα για την υγεία των κατοίκων ενός κτιρίου. Καίγονται δύσκολα σε περίπτωση πυρκαγιάς και δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες. Παρουσιάζουν όμως μικρή αγωγιμότητα στα ηλεκτρικά πεδία εξαιτίας του τσιμέντου. Στην Ευρώπη βρίσκουμε 3 υλικά: το Heraklith, το Fibralith και το Eco-lith. Στην Ελλάδα έχουμε μόνο το πρώτο.
6) Ο διογκωμένος φελλός
Ο διογκωμένος φελλός αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Απαιτείται χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή του (80-90 KWh/m³). Είναι ένα υλικό ανακυκλώσιμο 100%. Όσον αφορά στην ανθρώπινη υγεία είναι απόλυτα φιλικό και υγιεινό. Προσοχή όμως γιατί κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κατά την τοποθέτησή του, συνθετικές κόλλες, που περιέχουν φορμαλδεΰδη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει τα υλικά να συνοδεύονται πάντα από πιστοποιητικά σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος είναι ένα υλικό αρκετά πιο ακριβό από άλλα υλικά.

Πηγή: www.topmagazine.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.