Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 10:52

Εγκαινιάστηκε το πιο πράσινο κτίριο γραφείων στον κόσμο

1

Στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτείων βρίσκεται και επισήμως από τη Δευτέρα "το πιο πράσινο" κτίριο γραφείων του κόσμου.

Το Κέντρο Bullitt είναι ένα κτίριο, σε απόλυτη ισορροπία με τη φύση όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μπούλιτ και επικεφαλής του εγχειρήματος Ντένις Χέις.

 

Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδό 4.645 τετραγωνικών μέτρων και καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες χάρη στην τεράστια, σχεδόν επίπεδη στέγη του που είναι καλυμμένη με 575 ηλιακά πάνελ. Τα πάνελ αυτά εκτιμάται ότι θα παράγουν 240,000 κιλοβατώρες κάθε χρόνο, καθιστώντας το κτίριο ενεργειακά αυτάρκες.

Παράλληλα, το κτίριο διάθετει πολλά παράθυρα, από τα δάπεδα μέχρι τις οροφές, επιτρέποντας το φυσικό φως να "φωτίζει" το 82% του κτίσματος.

Μέχρι στιγμής το 80% του κτιρίου έχει νοικιαστεί.Το ρολόι όμως για την πλήρη λειτουργία του κέντρο θα αρχίσει να χτυπάει, αντίστροφα, όταν οι μισθωτές έχουν μετακομίσει στο κτίριο, πιθανόν κάποια στιγμή στις αρχές του καλοκαιριού.

Και κάτι ακόμα σημαντικό. Προκειμένου να επιτυγχάνονται οι ενεργειακοί στόχοι του κέντρου, οι ένοικοι δεσμεύονται από πλαφόν κατανάλωσης. Σε περίπτωση μάλιστα υπέρβασης, θα υπάρχει χρηματική "ποινή".
 
Όσον αφορά στις θέσεις στάθμευσης για αυτοκίνητα, δεν υπάρχουν. Μόνο στο υπόγειο γκαράζ, υπάρχει χώρος για στάθμευση ποδηλάτων προκειμένου οι ένοικοι να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερο τα αυτοκίνητά τους.

Ο κύριος σκοπός της δημιουργίας του πιο πράσινου κτιρίου γραφείων στον κόσμο, λέει ο Hayes, είναι ότι το τελικό προϊόν θα είναι τόσο κομψό και υψηλής ενεργειακής απόδοσης που θα εμπνεύσει τους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο να σκεφτούνε διαφορετικά.

"Είναι αδύνατο να πούμε ότι κάτι είναι αδύνατο, αν υπάρχει," λέει ο Hayes. Η επιτυχία του Κέντρου Bullitt  δεν θα μετρηθεί κατά το επόμενο έτος και μόνο, λέει χαρακτηριστικά. Θα ήθελα πραγματικά σε 20 χρόνια από τώρα τα μελλοντικά κτίρια να είναι καλύτερα από αυτό το κέντρο, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, ότι το κέντρο είναι ένα από τα ελάχιστα κτίρια στον κόσμο που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος πιστοποίησης Living Building Challenge, οι οποίες είναι αυστηρότερες από αυτές της πιστοποίησης LEED.

πηγή buildnet.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.