1

Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους σεισμούς. Όμως οι νέες τεχνολογίες, μας βοηθούν να θωρακίσουμε τις πόλεις μας και να προετοιμάσουμε κτίρια και γέφυρες, για τον σεισμό που θα έρθει.

«Μπορεί αυτή η γέφυρα να αντέξει ένα σεισμό. Κι αν όχι, τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες; Βρισκόμαστε στην Ιταλία, όπου οι ερευνητές προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα» μεταδίδει ο απεσταλμένος μας στην Ιταλία Ντένις Λοκτιέρ.

 

1

Στο 30% μέχρι στιγμής η διαχείριση της ξυλείας που μπορεί να παράγει η Ελλάδα.

Τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης του δασικού πλούτου της χώρας με απόλυτα διασφαλισμένη την αειφορία του, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διαδικασία δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων, που περιλαμβάνει κάθε είδους πληροφορία για τα δάση της Ελλάδας, στο 

1

Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι επινόησαν μια μέθοδο για την ταχύτερη παραγωγή καυσίμου υδρογόνου, η οποία θα μπορούσε να επισπεύσει την υιοθέτησή του σε ευρεία κλίμακα, π.χ. στα αυτοκίνητα - κάτι που μέχρι σήμερα θεωρείται πρακτικά αδύνατο λόγω του μεγάλου κόστους.

Μέσα σε μια κυψελίδα άκμονος διαμαντιού οι ερευνητές συνδύασαν νερό, οξείδιο του αργιλίου και το ορυκτό ολιβίνη.


1

Ένα ενεργό ηφαίστειο ανακάλυψαν οι επιστήμονες κάτω από 1,5 χλμ πάγου στη Δυτική Ανταρκτική με τη χρήση σεισμογράφων.

Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι κάποια στιγμή μελλοντικά το ηφαίστειο θα εκραγεί, κάτι που θα επιταχύνει σημαντικά τη ροή πάγων στη θάλασσα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την άνοδο της στάθμης των ωκεανών παγκοσμίως.

 

1
Ποιος είναι ο οικονομικότερος τρόπος να ζεστάνουμε το σπίτι μας; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του κλιματιστικού έναντι του θερμοπομπού; Συμφέρει περισσότερο να ανοίγουμε το καλοριφέρ μόνο τις ώρες που είμαστε στο σπίτι ή να το διατηρούμε αναμμένο 24 ώρες το 24ωρο;
Οι απαντήσεις, φυσικά, ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού, όμως ο μηχανολόγος-μηχανικός κ. Δημήτρης Λαμπρόπουλος μας δίνει μία γενική εικόνα για τις πιο αποδοτικές και ταυτόχρονα οικονομικές λύσεις.
,

 

1

Με το βραβείο Νόμπελ Χημείας τιμήθηκαν την Τετάρτη ο Μάρτιν Κάρπλους, ο Μάικλ Λίβιτ και ο Αριέχ Βαρσέλ «για την ανάπτυξη μοντέλων πολλαπλών κλιμάκων για την κατανόηση περίπλοκων χημικών συστημάτων», όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών. Oι τρεις επιστήμονες «κατέστησαν δυνατό να χαρτογραφηθούν τα μυστήρια της χημείας με τη χρήση υπολογιστή».

1

Εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις άρχισε να συσσωρεύεται το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Γης, σύμφωνα με νέα έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης προκύπτει ότι οι μορφές ζωής που εξαρτώνται από το φως του ήλιου, όπως τα σύγχρονα φυτά, εξελίχθηκαν πολύ νωρίς στην ιστορία της Γης.

/

1

Στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness καταχωρείται μια τυχαία ανακάλυψη που ανακοίνωσαν πέρυσι αμερικανοί και γερμανοί ερευνητές: δημιούργησαν το λεπτότερο φύλλο γυαλιού στον κόσμο, μια επιφάνεια με πάχος μόλις δύο ατόμων, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστικά δισδιάστατη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ και του Πανεπιστημίου της Ουλμ δημιούργησαν κατά λάθος το υπέρλεπτο γυαλί στη διάρκεια ενός πειράματος για τη μελέτη του γραφενίου, του υλικού που κατέχει σήμερα το ρεκόρ μικρότερου πάχους.Σελίδα 1 από 8